Elhelyezkedés

Privlaka a Zára megye északi csücskében, egy picike (4 kilométer széles és 7 kilométer hosszú) földnyelven terül el. Horvátország egyik egyedülálló települése, hiszen egy lapos, homok-félszigeten terül el, így három oldalról tenger, illetve szigetek határolják. Vonzerejét tovább növeli, hogy déli fekvésű város, így hosszasan gyönyörködhetünk minden egyes naplementében, mely a szemközti szigetek dombjai között bukik alá. 

Éves szinten közel 300 napsütéses nap van, így akár 2500 órán keresztül süt a nap. Kisgyerekes családoknak nyaralás szempontjából ideális választás Pirvlaka, hiszen a sekély partokon a tenger vize egészen 25-27 fokig melegszik fel. A nagy nyári forróságot a kellemes szellő hűti.

Privlaka története

A városka már az ókortól lakott – római helyőrség volt itt – de az első írásos emlékek csak 1296-ban említik. Ekkor is mint egy szőlőtermesztő birtokot. Privlaka műemléki, építészeti látnivalókban nem bővelkedik: Nevezetességei a Szent Vitus templom, a Szent Katalin templom, és a XIX. században épült Boldogságos Szűz Mária templom. A helyi látnivalók leginkább a homokos strandok és csodás naplementék.

A településen két nagyobb ünnepet tartanak, a Halászok éjszakáját, és a város éjszakáját. A halászok július közepén kihajóznak, és a fogott portékát saját maguk készítik el ünnepélyes keretek között a főtéren. Privlaka éjszakáját pedig minden év augusztus 8-án tartják. Ez a város napja. Egy zenés, tradicionális utcabál jellegű rendezvény.