Nemzeti parkok

Horvátország Nemzeti parkjai lélegzetelállító szépséggel bírnak, mindegyik más-más csodával kecsegtet, nem érdemes kihagyni egyet sem! Ha időtök és érdeklődésetek engedi, mindenképpen látogassátok meg!

Kornati Nemzeti park

Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik legszebb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az 1980-as évek elején nyilvánították természetvédelmi területté. Nevét a legnagyobb szigetéről, a Kornat szigetről kapta.

Területe 220 km² amelyen közel 150 fehér kopár, sziklás sziget található. Ezek a kis szigetek és szigetecskék úgy néznek ki mint a bálnák hátai: ívesek és szürkék. Az egész nemzeti park olyan, mintha egy bálnaraj szabadult volna az Adria ezen részére.


KRKA Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park (horvátul Nacionalni park Krka) 17 km-re található Šibeniktől. A nemzeti park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Számos szikla, vízesés, valamint az itteni különleges állat- és növényvilág érdemes a figyelemre. 18 halfajból 10 endemikus, tehát a világon egyedül csak itt található meg (búvárkodás csak engedéllyel lehetséges). 222 madár- és 18 denevérfaj színesíti a park állatvilágát. A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. Legértékesebb műemléke a vízesésen túl egy tó közepén található kis szigeten egy ferences kolostor.

Kirándulás a Nemzeti Parkba

Krka Közép-Dalmácia legnagyobb folyója, amely Kninnál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül folyik be a tengerbe. A folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődik, amely egyben a Krka Nemzeti Park része. Skradintól kirándulóhajóval lehet felmenni a vízesésig.

A nemzeti park busszal, hajóval és gyalog egyaránt körbejárható. Ha a skadrini bejáratnál parkolunk le, akkor 3 km-es hajózással visznek fel a nagy vízeséshez: a Skradinski bukhoz. A városból minden egész órakor indul hajó felfelé, míg a vízeséstől mindig félkor indulnak a járatok vissza. Az 56-os főút hídjától gyalogosan és kerékpárral is megközelíthető a látványosság. A túraúton megtekinthető a régi vízerőmű, a vízenergia hasznosításával működő lenmosó, kovácsműhely és malom. Az 1900 méteres túraútvonalon a vízesést körüljárva lehet gyönyörködni a nemzeti park színes élővilágában, a vízmosásokban. A folyó jobb partján lévő lépcsősor mozgáskorlátozottak számára nehezen vehető igénybe, babakocsival viszont még igen. A balparti lépcsőkhöz akadálymentesített rámpa is készült. 

Ha a lozovaci parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

Az egyes vízesések között 3 szakaszon közlekednek további hajójáratok, amelyek útvonala magába foglalja az egyes nevezetességek megtekintését 30 perces időtartamban.


Paklenica

A nemzeti park területén 7, a 19. századból származó ódon malom található meg, melyek Podgorje és  Ravni Kotari községek kulturális örökségét képezik. Mind a 7 malom használaton kívül van, de mindennek ellenére egy kiváló állapotú ipari műemléket látogathatunk meg. Itt kezdődik meg a Paklarić tanösvény, mely egy gyönyörű kilátást nyújtó, 121 m-es kimagasláshoz vezet.

A Marosovic tájházban megláthatjuk azt az életmódot, ahogyan korábban a terület lakói éltek. A ház mai napig megőrzött eredeti berendezése (szerszámok, bútorok) mellett mezőgazdasági épületeket is láthatunk. Természetesen itt is kipróbálhatjuk a helyi gasztronómiai különlegességeket, az ajándékboltban pedig emléktárgyakat vásárolhatunk.